7 životních příběhů, které vás naučí milovat Finsko

Sedm krátkých příběhů, ve kterých se Finové podělí o svoji lásku ke své zemi a přírodě, ale hlavně ke svému životnímu stylu. Když jsme videa viděli poprvé, opět to v nás probudilo velkou vášeň, touhu se hned sbalit a vyrazit na sever. Podívejte se, jak se žije na divokých laponských pláních, osamoceném majáku nebo parní lodi. A kdo ví, možná finské mámení pocítíte také.

Tinja a její smečka (Inari, Laponsko)

Na samotě daleko za polárním kruhem a 250 km od nejbližšího města žije Tinja jen s pár koňmi a smečkou psů. Svobodná, v souznění i závislosti na přírodě. Pod nohami vrzající sníh a pohled na rudou podzimní krajinu vás nepochybně dostane.

Chovatel sobů Nils-Matti (Laponsko)

Stáda sobů na pozadí zamrzlé krajiny působí jako z pohádky. Matti se o ně stará už 30 let a je 12. generací, která tuto tradici s radostí drží. A pochvaluje si i polární noc: „Když polární záře osvítí celou krajinu, vidím svoje soby i na velkou dálku.“

Strážkyně majáku Paula (ostrov Bengtskär)

Na osamoceném ostrůvku stojí maják a na něm, když roztají na jaře ledy, žije Paula s manželem. Miluje moře a na svoji půlroční službu bere jako své poslání i radost. Maják je jejich pravý domov – obklopen mořem, které si zamilovali a bez kterého nemohou žít.

Sulo a jeho medvědí přátelé (Kuusamo, Laponsko)

ostarší pán Sulo Karjalainen je ve Finsku docela známý. Zbožňuje medvědy a žije s nimi doslova v souznění. Nebojí se jich a vytvořil si s nimi vztah, který mu můžeme jenom závidět. Vyrostl v lese a chlupaté predátory jednoduše miluje.

Pasiho husky farma (Enontekiö, Laponsko)

Na samém severu nedaleho hranic s Norskem má Pasi farmu, kde chová psy husky. V roce 2007 se s manželkou rozhodl opustit Londýn a hektický život v něm, který mu nepřinášel radost. Vydal se zpět do rodného Finska, kde se v divočině věnuje tomu, co má opravdu rád.

Ari, kapitán parníku (jezero Saimaa)

Poslední z našich příběhů patří Arimu, kapitánovi parníku, který brázdí vody jezera Saimaa na jihovýchodě Finska. Sauna na palubě, vůně dřeva a třpytící se jezero jsou idylkou, kterou by nikdy neopustil.

Zdroj: VisitFinland

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *