Aarikka slaví 60 let od založení

Těžko uvěřit tomu, že finská Aarikka byla založená už před 60ti lety. Právě letos firma završila kulatiny a chystá se to patřičně oslavit speciálními kolekcemi svých výrobků.

Aarikka_12292

Firmu Aarikka založila po studiích designu v Helsinkách v roce 1954 Kaija Aarikka. Vdechla jí nezaměnitelný designový směr – má neuvěřitelný cit pro detail a pomocí jednoduchých tvarů dokázala vytvořit nádherné produkty, které na první pohled působí velmi kompaktně. Jejím nejznámějším dílem jsou dřevění berani Aarikka, kteří se vyrábí už od roku 1973. Světového uznání se dočkaly i šperky, které si hned druhý rok po založení objednal módní dům Dior pro své přehlídky.

Opratě firmy převzala a v současné době ji vede její dcera, Pauliina Aarikka. Je současně hlavní designérkou a pokračuje ve filosofii, kterou nastolila její matka. Úspěchy Aarikky potvrzuje obliba nejen v samotném Finsku a Skandinávii, ale také v USA, Evropě a Asii.

Logo_1954_musta_tausta

Na počest výročí založení firmy uvede Aarikka v jarní kolekci speciální edici nazvanou Aarrekaappi (volně přeloženo skříň pokladů). Ilustraci výstavní skříně, která zachycuje hlavní výrobky firmy našli designéři při prohledávání archivů, když se chystali právě na letošní jubileum. Inspirativní obrázek v podstatě sděluje celý příběh Aarikky – okouzlující šperky, úchvatné svícny a nezaměnitelné dřevěné sochy beranů.

B5592_aarrekaappi tarjotin_23

Motiv Aarrekaappi bude zdobit hned několik výrobků – tác, utěrky, hadříky na nádobí, tašku a pouzdro. To zdaleka ale nebude vše, co na nás Aarikka chystá. Další překvapení nás čeká v podzimní kolekci – podrobnosti se dozvíme už v březnu, kdy se chystáme do Finska a jsme pozvaní právě na prezentaci nové kolekce.

5c2d0fab38a4990575c0cf1e8c71c703

Co se týká oslav, Aarikka by také měla během roku představit webové muzeum výrobků, které uvedla na trh. Tak se nechme překvapit, co na nás vlastně ještě tento rok chystá…

a88e541350252e401392bace7e236ad1

Zdroje fotografií: Aarikka

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *