Chata s finským šarmem

Do této finské chatky jsem se zamiloval. Jednoduchá a funkční zvenku i zevnitř jakoby následovala poučky o skandinávském designu. Ostatně je to vlastní projekt finské blogerky Minny Jones, která si zanedbanou chatku doslova vypilovala k dokonalosti. Pojďte se inspirovat, jak se dá taková starší chata změnit k nepoznání jen vlastními silami.

1

Takto vypadala chata, když ji Minna před přibližně dvěma lety koupila. Poměrně obyčejná, bez nápadu a ani za krásnou bychom ji asi nepovažovali. Snad jen kvůli lokalitě v zálivu a okolním lesům by se dala označit přívlastkem romantická.

2

Základ ale nebyl špatný – nebylo potřeba dělat větší stavební úpravy. Ostatně finské chaty jsou stavěné na to odolat drsným podmínkám severu. Proměna tedy mohla začít. Jako první přišel na řadu tmavošedý nátěr, který dojem z chaty změnil k nepoznání.

3

Šedá skvěle kontrastuje s okolní zelenou. Krásná kombinace, která se mi opravdu líbí a v severských zemích je teď docela populární. Aby celek působil dokonale, stejný odstín dostalo i zavěšené náčiní a venkovní doplňky.

terasa1terasa2terasa4

Chatu doplnila terasa s vlastnoručně sestavenou letní kuchyní – stačil jednoduchý stůl, plynový vařič a nádržka s vodou. Jednoduché řešení bez rozvodů je elegantní a k víkendovému chataření se úžasně hodí.

terasa3

Ještě než se podíváme dovnitř, nesmíme zapomenout na venkovní saunu (jak by taky sauna mohla chybět?). Menší domeček nese stejný nátěr a perfektně tak ladí k chatě. Podobné je to uvnitř, kde tmavá šedá kontrastuje se světlým dřevem.

sauna1sauna2sauna3sauna4

Interiér chaty je velmi jednoduchý, ale působí harmonicky a nedráždí žádnými výraznými prvky. Zkrátka místo jako stvořené k odpočinku. Dřevěný obklad je sám o sobě velmi působivý a vytváří podklad pro bílý nábytek. Jak sama Minna říká, nejdůležitější je pro ni světlo a prostor. A tomu odpovídá i vybavení - nábytek na nožkách a drátěné židle u jídelního stolu nechávají přirozenému osvětlení volnost proniknout do všech koutů a celkově je prostor vzdušný.

4567

K útulnosti napomáhají decentní dekorace v pečlivě volených barvách doplněné o živé květiny natrhané v okolí.

89101112

Mezi dekorativními polštářky nechybí ani Metsä od Kauniste, který najdete i u nás na Terve. Krásně doplňuje souznění chaty s okolní přírodou.

1314

Po tak krásném interiéru vás možná ani okolí nezajímá, ale přeci jen stojí za to se jím pokochat.

okoli2okoli3okoli4

Takovou chatu si asi přeje každý, ale jak vidíme, není to nereálný sen. Dá to hodně práce, ale i z průměrné chaty se drobnými úpravami dá vytvořit jedinečné místo pro relaxaci a víkendový odpočinek.

Zdroj fotografií: Blog Time of the aquarius

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *