Iittala Sarjaton – moderní nádobí inspirované tradicí

Finská Iittala nepatří k firmám, které vymyslí novou kolekci, vrhnou ji na trh a za rok ji vymění za jinou. Všechno má svůj čas a vývoj nových kolekcí od myšlenky po prodej trvá přibližně dva roky. A novinky přichází pouze výjimečně, spíš se každý rok dočkáme jen nových barev osvědčených produktů podle aktuálních trendů.

Sarjaton_group_pattern_2-2Jemný tvar doplňují originální vzory a příjemné barvy

Iittala si zkrátka pečlivě vybírá. Když už něco nového představí, je to téměř zaručený úspěch a výrobky zústanou v nabídce desítky let. To stejné se očekává i v případě nové kolekce Sarjaton. Věnovali se jí ti nejlepší designéři v čele se samotným šéfem designu Iittala Harri Koskinenem a spatřila světlo světa v roce 2012.

Tvar hrníčků, talířů, misek a skleniček je poměrně konzervativní. Krásné čisté linie, jak jsme u finských výrobků zvyklí. Co je ale zvláštní, to jsou použité vzory pojmenované Metsä, Letti a Tikki. Nám se asi nejvíce líbí vzor Metsä, který je inspirovaný jehličnatým lesem. Po obvodu nádobí tak najdeme vysázené stromky, které jsou tak jednoduše nakreslené a přesto tak výstižné, že nám to přijde zkrátka geniální. Podívejte na designérský návrh a realitu:

sarjaton-glass-drawing

Iittala_Sarjaton_17Skleničky Sarjaton Metsä

Ovšem to nejlepší na kolekci Sarjaton je její variabilita. Ve finštině slovo Sarjaton totiž znamená „žádná série“, takže výrobky můžete libovolně kombinovat. Ladí vzájemně svojí barvou i vzorem a můžete vytvořit unikátní sadu nádobí přesně podle vašich představ. Ke skleničkám Metsä tak klidně přidejte misku se vzorem Letti (v překladu copánky) a hrníček Tikki (v překladu šití). Všechno perfektně ladí, ikdyž použijete různé barvy. Kolekci představuje i pěkné krátké video:

Na závěr ještě pár inspirativních fotografií, po kterých si určitě kolekci Sarjaton zamilujete tak, jako my.

Iittala_Sarjaton_main_image copyI přes různé barvy a motivy v kolekci Sarjaton spolu vše dokonale ladí

Iittala_Sarjaton_10

Iittala_Sarjaton_11Hrníčky s motivem Tikki, který je inspirovaný výšivkami

Iittala_Sarjaton_4Talíř Sarjaton s motivem Metsä

Iittala_Sarjaton_12

Iittala_Sarjaton_6Miska Sarjaton Letti v šedomodré barvě

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *