Jak poznáte kvalitní finské výrobky?

Finský dizajn je synonymem kvality a symbolem prestiže. Není tedy divu, že se v celém světě objevují kopie produktů, které byly navržené nebo vyrobené původně ve Finsku. A bohužel ne vždy se jedná o povedené výrobky.

Aby běžný zákazník snadno poznal, jestli se opravdu jedná o originální výrobek, Finsko zavedlo registrované známky, které mohou používat pouze certifikované výrobci a jejich produkty. Pojďme si je tedy představit.

Made in Finland

Základním symbolem finského původu je klíč s finskou vlaječkou a názvem Tehty Suomessa a anglickým překladem Made in Finland. Jak už název napovídá, najdeme je na produktech, které byly vyrobené ve Finsku. Zároveň je ale podmínkou, že používají i finské materiály. Typickým příkladem jsou podložky z březového dřeva od firmy Majamoo nebo berani Aarikka. Podobná známka s vlaječkou je také udělována finským službám, jen nápis je pozměněný na Finnish service. Nutno podotknout, že symbol finského produktu má i málokterá významná finská firma, protože vzhledem k výrobě některých součástí produktu mimo Finsko nebo použití importovaných materiálů tuto certifikaci vylučuje.

madeinfinland

Design from Finland

Další důležitou známkou finského dizajnu je symbol znázorňující mapu finska se štítkem Design from Finland. Ten je určený produktům, které byly navržené ve Finsku a tedy právem se mohou pyšnit označením finského dizajnu. Tuto značku mají například opět produkty firmy Majamoo, třeba dizajnové dřevěné misky.

designfromfinland

Finnish Social Enterprise Mark

Finsko si zakládá i na sociálním a ekologickém vlivu lokálních firem. Pokud tedy chcete podporovat firmy, které se starají o společnost a ekologii, pak hledejte známku Finnish Social Enterprise Mark.

yhteiskunnallinen

Více informací o označení finských produktů najdete na oficiálním webu Association of finnish work (v angličtině).


Jeden komentář k “Jak poznáte kvalitní finské výrobky?

  1. Pingback: Finští výrobci: Ve znamení dřevěných kuliček Aarikka | Terve DesignBlog

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *