Kam na netu za Finskem a Skandinávií

Protože Finsko a vlastně celou Skandinávii máme neskutečně rádi, s nadšením sledujeme i další blogy a weby o severských krajinách. Celkem nás překvapilo, kolik lidí je Skandinávií fascinováno jako my, ať už se to týká umění a kultury (designu, literatury, hudby, filmu) nebo krásné přírody. A že jsou některé weby opravdu skvělé!

Samozřejmě si je nenecháme pro sebe. Tady je výpis těch, které se nám líbí nejvíce:

Finliki by Barbora Miklášová

http://finliki.eu

Asi nejlepší blog o současné finské kultuře, který u nás najdete. Blog píše Barbora, která na první pohled Finsko miluje a je to poznat. Najdete na něm ty nejčerstvější novinky ze světa hudby, literatury a filmu. Občas přihodí i něco k finskému designu nebo architektuře. Fakt pěkný blog, který je radost číst.

finliki

Severské detektivky

www.severskedetektivky.cz

Když už jsme u té literatury, existuje u nás i specializovaný magazín věnovaný severským detektivkám. Kdo by řekl, že jsou u nás tak populární? Ale jsou! Na Severských detektivkách najdete recenze nejnovějších knih a přehled těch, které se právě chystají na náš trh.

detektivky

Severský filmový klub

www.sfklub.cz

Krásný projekt, který propaguje skandinávské filmy u nás pod vedením občanského sdružení Severský filmový klub. Právě se chystá festival s názvem Severský filmový podzim, tak si ho určitě nenechte ujít. Bude se konat 11.-17. listopadu, zatím jsou potvrzená místa konání Praha, Brno, Ostrava, Ústí nad Labem, Litoměřice, Teplice, Jičín a Choceň. Čekají vás kvalitně přeložené severské filmy, které nejsou určitě určené jen fanouškům Skandinávie. Navíc si organizátoři zaslouží pochvalu za výrobu speciálních titulků, které zlepšují zážitek neslyšícím. A ještě na závěr doporučujeme jejich databázi severských filmů.

sfklub

Orvokki’s blog by Barbora Miklášová

http://miklasova.eu

Ano, opět Barbora. Jak vidíte, je hodně aktivní. Tohle je její osobní blog, ale stejně se zlehka dotýká i Finska. Barbora v něm hlavně recenzuje knihy (často od finských autorů), které přečetla. A samozřejmě podílí se i o osobní drobné radosti :)

orrivoki

Klub finofilů

http://zeme-tisicu-jezer.blog.cz

Blog o Finsku od těch, kteří se v něm právě nachází. Zajímavá je hlavně skupina na Facebooku, kde se potkávají řekněmě až ortodoxní milovníci Finska :) V každém případě, dobré místo kam směřovat svoje otázky při cestě na sever nebo se podělit o nějaký ten finský zážitek.

finofil

Finsko a já by Markéta Štauberová

http://finskoaja.blogspot.cz

Studentských blogů o Finsku je poměrně hodně. Ten od Markéty je ale trochu jiný. Sice nepřináší příspěvky každý den, ale blog funguje už čtvrtý rok. A některé články jsou opravdu zajímavé – třeba ten, jak Finové vnímají Čechy.

stauberova

Pokud víte o nějakém dalším zajímavém blogu, webu nebo projektu, který se týká Skandinávie, dejte určitě vědět do komentářů!

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *