Klaus Haapaniemi a jeho neskutečný design z říše zvířat

V současném finském designu je hodně talentů, Klaus Haapaniemi mezi nimi ale vyniká. Nezaměnitelný styl, perfektní zachycení motivů v nejmenším detailu a notná dávka originality – to jsou hlavní přednosti této návrhářské hvězdy. Pojďte se podívat na design, který si získal obdiv po celém světě. A nemusíte se jen kochat, výrobky značky Klaush máme nově na Terve.cz!

KH_TYYNYT_3_nl

Když jsem poprvé viděl kolekci Iittala Taika, hned jsem si všiml nezvyklého motivu. Není to jednoduchá textura tak typická pro finský design, ale poměrně komplikovaná ilustrace. Komplikovaná, ale perfektně vybalancovaná, v harmonii, bez rušivých efektů. A to je přesně styl Klause Haapaniemiho, který se tak zapsal mezi přední designéry, kteří s Iittalou spolupracovali.

Taika

Pokud se podíváte blíže, překvapí vás určitě zajímavý koncept kombinování geometrických tvarů, textur a vzorů, které dohromady dávají dokonalý obraz. Ano, obraz je možná to správné slovo pro designové výtvory Klause Haapaniemiho.

crane02

Hned jsem se začal zajímat o dílo tohoto designéra a při pohledu na portfolio mě až zamrazilo. Návrhy pro finské Marimekko, zmíněnou Iittalu, ale i módní značky Diesel, Levis a Dolce & Gabbana, takovým úspěchem se může pochválit z finské scény jen málokdo.

Bees_blanket_peach_01bees_scarf

Bylo jen otázkou času, kdy se tento nadějný designér osamostatní a pustí na vlastní dráhu. Stalo se tak v roce 2010, kdy vznikla značka Klaush (partnerkou se mu stala rovněž úspěšná designérka Mia Wallenius).

logo-8959fa1151340edde538cfacdfb9e0fdpolstare_inter

Pod vlastní značkou, která má showroom v Londýně, se skrývá celá kolekce interiérových textilií a doplňků. Kromě úžasných polštářů najdeme v nabídce také neskutečně krásné hedvábné šátky, vlněné šály a deky, přikrývky, koberce, sošky nebo tištěné ilustrace.

KH_brocade_cushion-2swan_black-blue_45-2KH_Cat_ceramics_green_2BLUE_RABBIT_ROUND_02

Hlavním poznávacím znakem Klause Haapaniemiho je specifické ztvárnění zvířat od zajíců a lišek až po pavouky a netopýry. I ty zdánlivě nejodpudivější druhy v jeho podání působí příjemně, přirozeně a někdy nás dokonce autor trošku poškádlí a musíme motiv v ilustraci hledat.

bat_crepe_scarf_01 GOLDEN-SPIDER02-2

Pokud vás Klaus Haapaniemi také okouzlil a chcete si do interiéru nebo vašeho šatníku pořídit nejaký exkluzivní designový kousek, můžete si vybrat a objednat u nás na Terve.cz. Nutno podotknout, že kvalitní design se samozřejmě odráží i na vyšší ceně.

spider_interWhale_rug_01

Možná se Klaus Haapaniemi v budoucnu zařadí mezi hvězdy finského designu jako Alvar Aalto, Harri Koskinen, Tapio Wirkkala, Oivaa Toikka, Maija Isola nebo Timo Sarpaneva. Ostatně, v jeho věku ještě zdaleka nepředvedl celý svůj potenciál a tak se můžeme určitě těšit na další výtvory, kterými nás jistě překvapí.

PUTTEfox_print_1

Zdroj fotografií: Klaush

rabbit-86577206fca55594404f81f1d6ba8b2c

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *