Löyly: Nejkrásnější sauna severu

Löyly. Píše se o ní v New York Times, mluví o ní celé Helsinki a každý se tam chce podívat. Nová veřejná sauna na pobřeží s úžasným výhledem na město i moře je krásnou architektonickou stavbou plnou severského designu, která má sloužit především samotným obyvatelům hlavního města. Zároveň však úžasná turistická atrakce v Helsinkách, kterou si při návštěve nenechte ujít. Pojďte se podívat na saunu, která se pravděpodobně zapíše do dějin moderní finské architektury.

sauna-loyly-8

Sauna

Za projektem Löyly stojí dvě ve Finsku známé osobnosti, herec Jasper Paakkonen a poslanec Antero Vartia. Měli vizi postavit v Helsinkách veřejnou saunu, která bude ryze tradiční. V Löyly se tak v sauně topí výhradně dřevem a najdete tam také saunu kouřovou - ta už je i ve finských domácnostech poměrně vzácná. Saunování v Löyly je tak tím pravým zážitkem.

saunasauna-loyly-4

Zajímá vás, co slovo Löyly znamená? Finové ním nazývají páru, která stoupá z kamenů v sauně po jejich polití vodou.

I přesto, že se jedná o komerční projekt, Löyly není žádná masová záležitost. Vstup je dobré si dopředu rezervovat, protože počet míst je omezený. Cena není na Finsko nijak přemrštěná, za 2 hodiny zaplatíte 19 Eur a v ceně je vše co k saunování potřebujete (podložku na sezení, osušku, mýdlo a šampon). Zchladit se pak můžete rovnou v Baltském moři. To zní víc než lákavě, nemyslíte?

sauna-loyly-5

Restaurace a terasy

Saunu doplňuje stylová restaurace servírující tradiční finské pokrmy. Na jídelním lístku tak najdete například finského lososa, divou zvěř nebo pochoutky ze sobího masa. Vše včetně dalších ingrediencí pochází z biopěstitelství, biochovů nebo přímo z kontrolovaného lovu ve finských lesích.

Interior design, Interior PhotographyInterior design, Interior PhotographyInterior design, Interior Photography

Interiér restaurace neměl na starosti nikdo jiný než naše oblíbená designérka Joanna Laajisto. Moderním pojetí s důrazem na prostor, dřevo a pohodlí zákazníků působí i díky krbům opravdu útulně. Všimnout si můžete doplňků Marimekko od malých váziček na stole z nové kolekce přes skleněné karafy na vodu Sukat makkaralla nebo džbánky a hrnečky Oiva Siirtolapuutarha.

Interior design, Interior PhotographyInterior design, Interior PhotographyInterior design, Interior Photography   Interior design, Interior Photography Interior design, Interior PhotographyInterior design, Interior Photographysauna-loyly-6

Není nad to si po saunování posedět na velké terase, která sahá až nad samotný břeh. Doslova tak vyzývá ke čtení knížky, poslechu narážejících vln nebo popíjení kávy. Pokud to tedy drsné finské počasí dovolí :)

Interior design, Interior Photography Interior design, Interior PhotographyInterior design, Interior Photography

Stavba

Projekt veřejné sauny nevznikal úplně snadno. Návrh budovy od Avanto Architects majitele tak zaujal, že se rozhodli investici do stavby oproti původním předpokladům ztrojnásobit. Se složitou konstrukcí dokonce měly problémy stavební firmy, které se investorům zdráhaly vypracovat konkrétní nabídku. Nakonec vše dobře dopadlo a my se můžeme kochat novou dominantou na břehu Baltského moře. Podívejte se na pár fotek stavby i z toho, jak vznikala:

sauna-loyly-11sauna-loyly-2sauna-loyly-7sauna-loyly-3sauna-loyly-1

Zdroj: Löyly Helsinki, Joanna Laajisto

socialblog4Terve na Facebooku Terve na Twitteru Terve na Instagramu Terve na Pinterestu


2 komentáře k “Löyly: Nejkrásnější sauna severu

  1. Michal Učeň

    Takové přání se určitě splní! My jsme sice ve Finsku celkem často, ale Löyly jsme ještě nestihli. Takže už pomalu plánujeme :)

  2. TAMARKI

    To je taková krása, že to místy vypadá jen jako vizualizace. A to finální chlazení v přímo v moři – pecka. Sním o tom, že se do Helsinek jednou podívám..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *