Finové si potrpí na rekordy a o různé soutěže a porovnávání není nouze. K jednomu takovému došlo i v případě typické kavárenské pochoutky pully. Vítězem se stala kavárna až na polárním kruhu v Rovaniemi, kde pečou doslova gigantické pully s průměrem až 20 cm. Podle majitele kavárny větší už prý ztrácí chuť… :)
Pokud plánujete cestu do Finska, pak není problém pullu ochutnat prakticky v každé kavárně. Náš tip na kavárnu, kde si vychutnat výbornou pullu? Asi Café Carusel na pobřeží v Helsinkách, kde rozhodně patří k těm větším a k tomu máte výhled na rušný přístav pro malé plachetnice. Ale pozor, pullu si dejte raději uvnitř, venku na vás totiž číhá hejno racků a rozhodně se nestydí vám vaši pochoutku (za 3 Eura) vzít přímo z talíře :)
A nakonec přinášíme náš oblíbený recept a velikost pully už necháme na vás :) Jak na to?
Ingredience:
1/2 l mléka
50 g kvasnic
2 čajové lžičky soli
2 dl cukru
1 polévková lžíce koření kardemonium
2 vejce
1,3-1,5 kg polohrubé mouky
200 g másla
Postup:
1. Do vlažného mléka přidejte kvasnice, sůl, kardemonium (seženete ve specializovaných prodejnách s kořením, ve Finsku v každém supermarketu) a jedno vejce.
2. Postupně přidávejte mouku a na závěr rozpuštěné máslo.
3. Dobře promíchejte a nechte 30 minut kynout pod utěrkou.
4. Skořici, máslo a cukr nanesete na rozválené těsto, které poté srolujete (jako štrůdl). Krájení je trošku obtížnější, musíte řezy provádět šikmo a vytvořit pomyslné trojúhelníky, které uprostřed zmáčkete prstem a vytvoříte krásný tvar se strukturou jako je na obrázcích.
5. Na závěr ještě potřete vajíčkem a posypte cukrem, ideálně pokud seženete větší krystalky (my si je vozíme z Finska).
6. Pečte v troubě na 225 stupňů přibližně 10 minut a podávejte s mlékem, ke kávě, k čaji, zkrátka podle chuti :)
Hyvää ruokahalua!
Zdroj foto: Terve.cz, Helsinki Times