Nová knihovna v Helsinkách bude ztělesněním finského designu

Finové problém s akceptováním moderní architektury nemají. Zatímco u nás se podivným způsobem Kaplického návrh smetl ze stolu, v Helsinkách do roku 2018 vyroste nová centrální knihovna. Možná ne tak extravagantní, ale určitě moderní a hlavně funkční.

Zasazení centrální knihovny ve finských Helsinkách

Ve Finsku se do veřejných budov a infrastruktury hodně investuje. Ať už jsou to školy, nádraží, stanice metra, instituce nebo stezky pro cyklisty. A investice jsou to cílené, výsledek téměř vždy perfektně funkční a navíc v krásném nadčasovém designu . Ostatně dokladují to stavby Alvara Aalta, které mají už několik desítek let a často vypadají lépe, než nejmodernější stavby u nás.

Noční pohled na krásnou knihovnu v Helsinkách

Nová centrální knihovna vyroste v části Töölönlahti nedaleko hlavního nádraží. Komplex o rozloze 16 tisíc m2 navrhli architekti z finského studia ALA, kteří za sebou mají už celou řadu projektů ve Skandinávii. Na projektu se podílelo i české studio VIZarch, které se postaralo o vizualizaci knihovny a s ALA dlouhodobě spolupracuje.

Návrh nové finské knihovny v HelsinkáchPark před knihovnou nabízí příjemné posezení na trávěMasivní přístřešek nové knihovny poslouží hlavně v létě k venkovnímu posezení

Zajímavý je nejen zvlněný tvar budovy a použití dřevěného obkladu, ale i postupné zastínění výhledu v nejvyšším patře. Návštěvníkům má přinést klidné až intimní prostředí, aby se mohli dobře koncentrovat na četbu nebo práci.

Vstup do nové centrální knihovny v HelsinkáchVe večerních hodinách nebude knihovna zářit na celé Helsinki, ven pronikne jen přirozené světlo

Prioritou bylo navrhnout především funkční budovu a tak se zrodil nápad strukturovat ji do třech pater podle jednotlivých funkcí. Dole tak najdeme nejrušnější část – servisní centrum knihovny, informace a občerstvení. První patro patří otevřenému prostoru pro skupinovou spolupráci, přístupu k internetu, interaktivním aktivitám (poslech hudby, promítání videosnímků, hry apod.). Nejvyšší patro je pak už klasická knihovna, kde lze v tichosti číst, studovat a fyzicky si vybírat knihy.

Funkční diagram, k čemu budou sloužit jednotlivá patra knihovnySklo a dřevo, to budo základní materiály nové finské knihovnyInteriaktivní část knihovny počítá s interaktivními prvkyInteriér nové finské knihovny v Helsinkách

Trošku zamrzí, že podobně neumíme s architekturou zacházet i my. Finové mají díky výkonější ekonomice možnost větších investic, ale určitě by to šlo i u nás dělat trošku lépe. A hlavně nebát se postavit něco odvážnějšího.

Návštěvníci knihovny budou mít krásný výhled

Zdroj fotografií: Ala

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *