Tajné tipy, jak zařídit byt ve skandinávském stylu

Skandinávské interiéry jsou na první pohled úchvatné. Jaké kouzlo se skrývá za dokonalým domovem v severském stylu? Dnes poodhalíme roušku tajemství s několika tipy, které vám pomohou při zařizování.

koberec

Barvy

Pokud se podíváte do většiny skandinávských interiérů, barvám většinou dominuje bílá a černá. Aby dojem nebyl příliš chladný, některé kousky nábytku nebo podlaha jsou v přírodní barvě dřeva, která přináší teplo a celkově vytváří příjemné a útulné prostředí.

Pokud je dojem stále příliš monotónní, designéři přidávají barvy v podobě dekorací a doplňků – vždy ale v omezeném množství. Příkladem může být pestrý koberec výše. Pokud chcete udržet elegantnější vzhled místnosti, použijte jako alternativou k barvám výrazné vzory, například na polštářích.

vzory

Prostor

Vzdušnost a světlo jsou základním kamenem skandinávských interiérů, nicméně ty jsou už z části dané dispozicí bytu nebo domu. Světlu ale můžete pomoci tím, že vybavení pokoje omezíte jen na to, co opravdu potřebujete. Ušetříte tím nejen místo, ale i náklady a můžete si tak dopřát kvalitnější designové kousky. Každému kusu nábytku nechte okolo dostatek prostoru – obývací pokoj níže je příkladem, že to jde i v trošku stísněných podmínkách.

prostor

Kombinování stylů

Mixování stylů je další opomíjený trik, kterým dodáte interiéru šmrnc. Chce to jen trošku odvahy a trpělivosti při výběru toho pravého kousku. Jednoduché je to třeba s židlemi u jídelního stolu – nakombinujte klidně starší dřevěné židle s moderními, kterým dominuje kov. S plastem musíte opatrně, ale jak je vidět na interiéru níže, s notnou dávkou citu to jde i ve velmi tradičně laděných interiérech. Kombinování stylů se nemusí ale týkat jen židlí, ale také třeba pohovky, konferenčního stolku, skříněk nebo svítidel.

zidle2zidle

Staré a nové

Že k sobě nepasují starožitnosti a moderní vybavení? Ve Skandinávii by vás poučili, že tomu tak není. Téměř v každém interiéru totiž najdete nějaký ten restaurovaný kousek poděděný po babičce nebo zakoupený na bleším trhu. Nejen že kombinace vypadá krásně, v místnosti se díky kousku (rodinné) historie budete cítit příjemně a zkrátka „jako doma“.

stare_nove_2zidle3

Zdroj fotografií: Bolig, Nordic Design, My Scandinavian Home, Elle decoration

socialblog4Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *