Barák jako z Hollywoodu. Ehm, ale toho finského :)

Finská herecká dvojice Vilma Melasniemi a Juho Milonoff hledala bydlení, kde by se vešla nejen jejich rodina s dvěma dětmi, ale také hereččina prababička. Nakonec si našli krásné místečko u Helsink, kde nechali volnou ruku Tuomasovi Siitonenovi. Šikovný architekt si s ním poradil skvěle – výsledkem je krásná dřevostavba, kde v souznění žije celá rodina.

1

Dům je postavený na parcele, kde je už jedna 100 let stará stavba – ta se stala útočištěm pro rodiče herečky. Zbytek pozemku byl ale stále dost velký, aby se do něj vešel i druhý moderní dům. Architekt navrhl poměrně složitou strukturu s nepravidelnými úhly, která ale zvenčí působí jako harmonický celek.

2

Asi nejpůsobivější je použití dřeva jako dominantního obkladového materiálu. Tomu nechal architekt přírodní barvu a ve spojení s velkými okny s černými rámy vzniká elegantní a příjemná stavba.

3

V přízemí logicky bydlí prababička, která tak získala bezbariérový přístup a potřebné soukromí. Dole ještě nechybí sauna, technické zázemí a terasa.

4

První patro s rozlohou 120 m2 tvoří na míru vyrobená kuchyň z březového dřeva spojená s obývacím pokojem a velkou místností pro příjem hostů. V létě se prostor snadno rozšíří o přilehlou terasu s posezením. Místnosti ve třetím patře už jsou zařízeny skromně a v podstatě jen nabízí odkládací prostory a postel pro herecký pár a jejich děti. Pokoje nabízí krásné výhledy do okolní zahrady – přesto, že je dům obklopen dalšími vilami, z většiny oken je vidět jen příroda.

5 6 7 8

Interiér je maximálně funkční, nikde nejsou žádné zbytečnosti nebo složité dekorace. Dominantou společného prostoru jsou monstrózní lustr a velká krbová kamna. A tak to má přece ve skandinávském interiéru vypadat – snadná údržba, vzdušný prostor a vyzdvihnutí okolní přírody jako té nejpřirozenější dekorace.

910

Zdroj fotografií: Tuomas Siitonen, HomeDSNG

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *