Finská architektura a design v kostce

Finsko si každý z nás spojuje se saunou, jezery, tmou a možná ještě polární září. Ti, kteří mají alespoň trošku rádi design v jakékoliv podobě určitě ví, že Finsko hraje ve světě designu velmi důležitou roli. Tato země dala světu celou řadu známých architektů a designérů v čele s Alvarem Aaltem, kteří stáli na počátku dnes vyhlášeného skandinávského designu.

loghome2

Kořeny finské architektury

Moderní pojetí, kterým se finský design a architektura dnes vyznačují má původ v polovině minulého století – většina finských budov totiž musela být po druhé světové válce zrekonstruovaná. Styl architektury ovlivňuje i samotné Finsko – rozlehlá krajina s nízkou hustotou obyvatelstva dává možnost stavět nové domy prostorné bez výraznějších omezení pozemkem.

Pro Finy je také vzhledem k nízkým teplotám nesmírně důležitá izolace, kterou dotáhli téměř do dokonalosti. Pro lepší představu, domy a byty jsou izolované tak, že spotřebují na vytápení  stejnou dávku energie, jako ty v zemích jižní Evropy. Abychom nezapomněli na poslední typický rys, téměř všechny finské domy mají vlastní saunu – případně bytové domy mají saunu alespoň společnou.

Okna jsou většinou velká a směřují na jih, aby dopřála prostoru co nejvíce světla během dlouhé zimy. Společné pokoje jsou velké a natřené světlými barvami, aby maximalizovali dojem z prostoru, ložnice pak spíše menší kvůli úspoře energie.

To by byla stručná teorie, ale teď se spolu pojďme podívat na některé skvosty finského designu a architektury, které mě v poslední době zaujaly.

Dřevený dům – „loďka“

Navrhnutý a postavený architektem Markem Casagrandem ve finském Karjaa, „loď“ je adaptací typické finské dřevostavby s malým rozdílem: má tvar lodě. Je vytápěný geotermální energií a barevně je inspirovaný sněhem a nese tak nádherně bílý nátěr.

boathomeboathome4 boathome3 boathome2

Domácí sauny

Jak už jsem zmínil, sauna nesmí chybět téměř v žádném finském příbytku. Podívejte se na vybrané kousky, které můžeme klidně nazvat designovou lahůdkou. Sauna může působit přirozeně v jakémkoliv interiéru, jen je potřeba povolit uzdu fantazii a nebát se trochu experimentovat.

indoorsauna sauna

Finské sruby

Popularita srubů se ze Skandinávie roznesla do celého světa. V severní Evropě se dříve stavěly jen se sekerou a nožem, dnes už si můžeme dovolit to pohodlí objednat si dům na klíč. Ikdyž mělo by to svoje kouzlo…

modernloghouseinterior loghouse4 loghome loghouseinterior

Chatky u jezera

Ve Finsku se nachází přibližně 188000 jezer a 179000 ostrovů (kdo to počítal? :) Fini milují přírodu a ve svém víkendovém domečku u jezera tráví, pokud to práce dovolí, klidně celé léto. Některé jsou ve formě plně vybavených domů a pyšně prezentují prvotřídní finský design, jiné jsou maličké a efektivně využívají každý centimetr.

Finlandlakehouse lakehouse Finnishlakehouse lakehouseinterior

Iglu

O tomto Iglu hotelu jsem se na blogu už jednou zmínil, ale nedá mi to vám ten výborný nápad nepřipomenout. Přece jen je to taky taková designová lahůdka z Finska.

Levi_igloo_interior_930x623-930x523 glassigloo finlandigloo Kakslauttanen_igloos_3598-930x523

Fotky a námět: Workinfinland

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *