Finská chata s úchvatným výhledem do krajiny

Dny volna Finové rádi tráví v útulných chatách na samotě u jezera obklopení jehličnatými lesy a užívají si ticho, rybaření a samozřejmě saunu. Ve Finsku najdete mökki, jak se rekreačním chatkám říká, několik tisíc. Není tedy žádná náhoda, že se ve Finsku koná každý rok soutěž o nejlepší architektonický projekt. Vítězem roku 2012 se stal návrh chaty poblíž polárního kruhu u Rovaniemi nazvaný Villa Valtanen.

valtanen1

Návrh architektonické kanceláře Arkkitehtitoimisto Louekari z finského Oulu je na první pohled moderním pojetím tradičních finských dřevostaveb. Tmavý venkovní nátěr splývá s okolní přírodou, světlý lakovaný obklad ve výhledech a interiéru zase prosvětluje obytný prostor.

valtanen2valtanen3

Stavba má dvě oddělené části spojené terasou. Větší obytnou chatku tvoří univerzální místnost (ložnice, kuchyně a jídelna), prostorná chodba s krbovými kamny a úchvatným výhledem do krajiny, toaletou a samozřejmě finskou saunou. Interiér je poměrně jednoduchý a funkční, skoro jako z pouček o pověstném finském designu. Menší budova je už spíše technickou místností na uložení dřeva, které zajišťuje topení a vyhřívání sauny.

valtanen4valtanen5

Nebylo by to Finsko, kdyby projekt neměl i enviromentální a sociální aspekt. Téměř všechny materiály, rámy dveří a oken, pochází z regionu, respektive je dodaly firmy přímo z blízkého města Rovaniemi.

valtanen6valtanen7valtanen8

Asi největší výhodou chaty je její lokalita. Prosklenými průhledy totiž máte ohromný výhled na finské lesy a okolitou krajinu. No řekněte sami, neposeděli byste si u krbových kamen před takovou přírodní scenérií?

valtanen9
Zdroj fotografií: Arkkitehtitoimisto Louekari

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *