Vyzdobit si vánoční stromeček nebo větvičky doma upečenými perníčky je krásná tradice našich babiček. A když k tomu přidáte sušené pomeranče, jablka, skořici a jiné přírodní lahůdky, můžete se spolehnout, že vánoční období bude u vás doma pohádkové.
Tento rok jsme se rozhodli upéct finský perník Piparkakut podle tradičního receptu od našich známých z Finska. Tak se pojďte podívat, jak to dopadlo :)
Při pečení nám pomáhal náš malý pomocník z Finska, který se jmenuje Herkkusuutonttu. Za odměnu si na jednom perníčku už i pochutnává :)
Vánočního skřítka Herkkusuutonttu od Aarikka najdete u nás v obchodě
A nakonec přidáváme recept na finský perník Piparkakut:
Na těsto smíchejte::
7 hrníčky mouky
3 čajové lžičky sušeného zázvoru
3 čajové lžičky mleté skořice
2 čajové lžičky prášku na pečení
1 čajová lžička soli
2 čajové lžičky mletých hřebíčků
1/2 čajové lžičky hrubě poletého kardemonia
Vyšlehejte:
1 hrníček margarínu nebo másla
1 1/2 hrníčku krystalového cukru
Po vyšlehání přidejte:
2 vajíčka
1 1/2 hrníčku molasy (můžete použít i med, ale perníčky budou světlejší jako ty naše)
4 čajové lžičky nastrouhané pomerančové kůry
Na závěr smíchejte s těstem a nechte přes noc odležet (můžete nechat odpočívat až jeden týden!).
Těsto rozválejte na cca 3 mm pláty a vykrojte perníčky. Můžete použít sklenici jako my nebo pokud máte různé formičky. Pečte na pečícím papíru cca na 200 °C 8-10 minut. Pozorně sledujte, jak začnou tmavnout, je čas je z trouby vytáhnout. Na začátku budou měkké, po vychladnutí ale ztvrdnout do ideální konzistence – samozřejmě jsou výborné na jídlo, nemusíte je použít jen na dekorace :)