Finští výrobci: Majamoo spojuje přírodu a technologie

logo_majamoo

Náš první díl seriálu o výrobcích z Finska začneme s malou firmou Majamoo, která vyrábí nadčasové produkty pro každodenní použití, jako jsou například podložky pod hrnce, dizajnové misky, jídelní hůlky nebo odkládací nádoby. Převážná většina produktů je vyráběna v továrně firmy v městečku Nummela na jihu Finska a jsou vyrobené převážně z březového dřeva, které je pro Finsko typickým materiálem. O návrhy i technické řešení se stará hlavní dizajnér a zakladatel firmy Jani Martikainen.

janimartikainenJani Martikainen

Výrobky firmy se jako jedny z mála pyšní označením finské vlaječky Made in Finland, tedy že jsou vyrobené výhradně ve Finsku a z finských materiálů. Zároveň také nesou další ochrannou známku původu Design from Finland, která garantuje, že dizajn výrobku byl navržený právě ve Finsku.

znamkyfinZnámky finské kvality – Made in Finland a Design from Finland

Firma Majamoo je skvělým příkladem, že je možné spojit moderní technologie, osvědčený dizajn a přírodní materiály. Jejím nejvýznaměnjším patentem je unikátní bezspárová technologie (tzv. Seamless Wood technology), která umožňuje výrobu produktů ze stlačené válcové překližky. Výsledkem jsou zcela hladké výrobky bez známky spoje. Z hlediska struktury jsou výrobky pevné a lehké a mohou být tvarované do různých tvarů a velikostí. Tato technologie je například použita při výrobě podložek pod nádobí Pot Stand, které jsou inspirované dizajnem Alvara Aalta a vyhrály soutěž při výročí narození tohoto světoznámého dizajnéra a architekta.

set_t3b1Set podložek Pot Stand, které jsou vyrobené bezspárovou technologií – dostupné na www.terve.cz

steel_dishPodobně dizajnová miska od Majamoo je vyrobena touto technologií

Majamoo také vyrábí jedinečné jídelní hůlky Kitastick, které se ve Finsku těší velké oblibě. Mohou být použity stejně jako normální hůlky (odděleně) nebo pomocí patentované blokovací konstrukce spojené, čímž je podstatně usnadněná manipulace. Japonskou nebo čínskou kuchyni si tak může stylově vychutnat každý, dokonce hůlky Kitastick zvládnou i děti – podívejte se na video, jak je to jednoduché!

Majamoo je skvělým příkladem, jak mohou být i malí výrobci úspěšní. A to nejen lokálně, ale celosvětově. Výrobky Majamoo totiž najdete nejen ve Finsku, ale také v Americe, Asii a samozřejmě také díky internetovému obchodu Terve.cz u nás a na Slovensku.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *