Finští výrobci: Ve znamení dřevěných kuliček Aarikka

Už více než 50 let se úspěšně drží Aarikka na vrcholu finského designu. Jedna z nejznámějších finských značek právem patří k tomu nejlepšímu, co Finsko v dnešní době nabízí. Vedle samotných Finů si nějaký ten suvenýr z Aarikky odnáší i většina turistů a tak není divu, že popularitu získala už i daleko za hranicemi Skandinávie.

logo_aarikka

V roce 1954 firmu založila designérka Kaija Aarikka a hned v dalším roce už si módní dům Dior od Aarikky objednal náhrdelník a tři páry náušnic pro své přehlídky. Další úspěchy se dostavovaly pravidelně s uvedením dalších významných produktů. Osobitý styl vdechla designu právě zakladatelka Kaija Aarikka. Téměř na všechny výrobky Aarikka tak mají podobné rysy a vlastnosti – březové dřevo jako základní materiál a použití barevných kuliček. Je až s podivem, jak úžasný design je možné vytvořit z jednoduchých tvarů, které na první pohled nedávají příliš prostoru pro realizaci.

Vývoj svérázného designu ovšem nezvnikl hned. Kuličky byly poprvé použité u legendárního berana z roku 1973, když se Kaija Aarikka snažila zachytit chumáče ovčí vlny při výrobě dřevěného berana. Přes všechny možné alternativy, které moderní zpracování dřeva nabízí, však vymyslela jednoduchý a tak výztižný design, že berani jsou dodnes vlajkovou lodí interiérových doplňků Aarikka.

dreveny-beran-passi-velkyBerani Aarikka se vyrábí v různých velikostech a jde doslova o umělecká díla

beran_barbilBerany je možné pořídit v přírodní barvě, ale také v barevném nebo černém provedení

Dřevěné kuličky rozpoutaly další vlnu nápaditých výrobků, zejména šperků. Barevné náhrdelníky, náramky a náušnice se staly dalším oblíbeným artiklem, který Aarikka dnes vyrábí. Díky použití přírodních materiálů ve spojení se stříbrem jsou vhodné pro alergiky, nedráždí pokožku a jsou příjemné na nošení. Březové dřevo je navíc lehké, takže ikdyž náhrdelník vypadá robustně, na krku je lehký a nosí se skvěle. Design je navrhovaný před každou sezónou s ohledem na aktuální módní trendy tak, aby doplňky barevně ladily. Designéři Aarikka tak každý rok navštíví celou řadu módních přehlídek po celém světě.

naramky_nahrdelniky_ph4Na první pohled robustní, na nošení příjemně lehké – březové dřevo je ideální materiál

 

satakieli_phŠperky Aarikka mohou být decentní ale i výrazné, jako například náhrdelník Satakieli

ilmatarsetSet šperků Ilmatar má magnetický zámek, který je stejně pevný jako mechanický ale mnohem lépe se zapíná.

Ke šperkům se přidaly i dekorace interiéru, svícny, pomůcky do kuchyně a různé drobnosti jako klíčenky nebo záložky.

Hovila_1Doplňky do kuchyně jsou skvělí pomocníci a výborně vypadají – v pozadí svícny Aarikka

svicny_phSvícny Aarikka vytváří příjemnou atmostféru – ať při teplých letních večerech na zahradě nebo v interiéru, když je venku zima

Ještě jeden produkt je ve Finsku legendární – vánoční dekorativní postavičky skřítků. Aarikka jich vyrábí nepřeberné množství, v různých velikostech a celá řada z nich vykouzlí úsměv na tváři. Někteří skřítci totiž lyžují, jiní si čtou nebo hrají na hudební nástroje. Postavičky se vyrábí v limitovaných edicích a některé finské rodiny už je sbírají po tři generace :)

_MG_7472Milé postavičky skřítků jsou opravdu originální vánoční dekorace

_MG_7456Skřítci se tradičně vyrábí i v neutrální bílo-šedé kombinaci

Šperky a interiérové doplňky Aarikka se vyrábí přímo ve Finsku, často s vysokým podílem ruční práce. K výrobě jsou používané tradiční i nové technologie, Aarikka si zejména cení tajného postupu barvení dřeva, který udrží barvy jasné i po dlouhodobém používání. Část produkce je vyráběna v centrách poskytujících pracovní místa pro osoby se zdravotním postižením. Sociální vytváření pracovních míst je důležitou součástí poslání firmy již od roku 1970. Díky použití finských materiálů a výroby ve Finsku se Aarikka pyšní i značkou Made in Finland, kterou podle přísných pravidel získávají ryzí finské firmy.

Výrobky Aarikka si můžete koupit už i v ČR a na Slovensku v našem internetovém obchodě Terve.cz. Na závěr ještě video, kde dcera Pauliina Aarikka (dcera zakladatelky) vysvětluje, jak vznikl design dřevěných beranů (ve finštině s anglickými titulky):


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *