Haltia, návštěvnické centrum budoucnosti

Když jsme nedávno míjeli moderní budovu Haltia při naší cestě do národního parku Nuuksio, ani jsme netušili, o co přicházíme. Architektonické dílo Rainera Mahlamäkiho není tím typickým návštevnickým centrem s kavárnou, obchodem se suvenýry a nudnou prezentací zdejší přírody. První kompletně dřevěná státní budova Finska ukrývá tu nejlepší edukativní techniku. To vše na pozadí funkčního skandinávského interiéru.

Suomen luontokeskus Haltian päänäyttelytila 12.6.2014.

Haltia leží na cestě přes národní park Nuuksio u jezera Pitkäjärvi. Načervenalá budova vypadá zvenčí nenápadně, možná až trochu fádně. Při večerním osvělení už je dojem mnohem lepší. Vizuální vzhled ale nehrál hlavní roli – architekti si vyhráli hlavně s vlivy na okolní přírodu a tak třeba za všechny můžeme zmínit sofistikovaný systém chlazení a vytápění celé budovy, který bere energii ze slunečního záření a ze země.

AN37690-ok AN38431-Panorama29aMetshallitus-Luontopalvelut-Jan-Ekebom-Haltia-4

To co nás zajímá je ale uvnitř. Haltia je návštěvnickým centrem, který má za cíl představit finskou přírodu na jediném místě, kousek od hlavního města. Uvnitř najdeme rozsáhlou multimediální expozici, kde se můžete cítit tak trochu jako na palubě vesmírné lodi. Všudypřítomné dispeje a projekční plochy vás seznámí s každým koutem Finska od Helsink až po Laponsko. Finsko má celkem 37 národních parků, takže je co prezentovat :)

IMG-0036 IMG-0051Sotkan-muna-4725A-Jari-Kostet-32x48cm300ppi-2

Na návštěvu chodí i větší skupiny a v Haltii se také konají větší akce, pro které je připravený velký sál – a ne ledajaký, kompletně dřevěný! Je opravdu úžasně jednoduchý – finský nábytek, dřevěné obklady na stěnách, na stropě a podlaze – to vše ve stejném přírodním odstínu. Pro zpestření je tu jen fialové čalounění židlí. Dobře se mají i pracovníci centra, jedna kancelář níže hovoří za vše.

Auditorio-Panorama1-MH-AuraPihahaltia-001

Když nám později naši finští známí návštěvu Haltia doporučovali, hodně nás mrzelo, že jsme ji vynechali… tak snad příště! A vy neudělejte tu stejnou chybu jako my, pokud budete mít cestu kolem. No a na závěr ještě terasa, kde si můžete dát nějakou tu finskou specialitku společně s výhledem na okolité lesy a jezero…

Espoo toukokuu 2013Haltia-terassi-huhtikuu2013-TuomasUola2

Zdroj fotografií: Lahdelma & Mahlamäki ArchitectsHaltia

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *