Iittala Ruutu: Diamantový akvarel

Když jsem poprvé uviděl chystanou kolekci váz Ruutu, nejdříve mě moc neoslovila. Ryzí jednoduchost je příliš surová a na první pohled mi vázy přišly příliš obyčejné. Jenže koncept Ruutu si žádá podrobnější seznámení s tvarem, barvami a možností seskupování do různých kombinací. Je to taková „komplikovaná jednoduchost“, kterou s překvapením postupně objevujete. Zkrátka umělecké dílo hodné mistrů, na které se už moc těším.

Iittala-Ruutu

Název Ruutu (ve finštině „diamant“) je inspirovaný silně zkoseným tvarem, který odhalíte až při pohledu shora. Sběratelská kolekce se bude skládat z deseti váz v pěti velikostech a sedmi barvách, které můžete vzájemně kombinovat a vytvořit tak vlastní originální instalace.

iittala-ruutu-2iittala-ruutu-8iittala-ruutu-3Zajímavostí na kolekci Ruutu je právě sestavování vlastní kompozice, kdy se jemné vodové barvy váz vzájemně prolínají a vytvářejí nové odstíny. Je to taková skleněná koláž s jemnými přechody, která si hraje s barvami i lomem světla.

iittala-ruutu-7iittala-ruutu-5iittala-ruutu-11Ikdyž se vázy zdají velmi jednoduché, dosažení rovnoměrné jemné barvy vyžaduje přesnou teplotu a načasování při výrobě. Také diamantový tvar je náročný na výrobu, protože sklo samo o sobě přirozeně vytváří oblé tvary. Mistrní skláři v Iittala se tak dostávají až na hranici možností materiálu.

Iittala-RuutuIittala-Ruutuiittala-ruutu-9iittala-ruutu-10Celá kolekce vznikla přímo ve sklárně Iittala, kde se také bude vyrábět. Na každé váze pracuje sedm sklářů a výrobní proces trvá podobně jako u váz Alvara Aalta 24 hodin.

iittala-ruutu-12

Za konceptem Ruutu stojí světoznámá sourozenecká dvojice pařížských designérů Ronana a Erwana Bouroullecových, kteří s Iittalou spolupracovali už v roce 2004.

iittala-ruutu-13Na kolekci Ruutu se můžeme těšit od ledna 2015 a my se ji pro vás samozřejmě pokusíme dostat i k nám na Terve.

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *