Léto ve Finsku je sice krátké, ale o to intenzivnejší, pestřejší a veselejší. Finové totiž ví, že mají jen omezený čas užít si sluníčko, piknik s přáteli a osvěžující vodu v jezeře poblíž jejich letní chatky.
Základem letní pohody je rodina a přátelé, se kterými tráví Finové co nejvíc času. Organizují společné večeře, víkendové výlety do přírody nebo večerní posezení na zahradě. A jako třešnička na dortu, která doplní příjemné letní dny, je finská gastronomie. Sice velmi jednoduchá, ale zároveň sofistikovaná jídla, které si ctí tradici a lokální suroviny.
Finové oceňují jednoduchost a čestnost ve všech věcech a totéž platí i u vaření. Triky a ozdoby prostě nejsou v jejich povaze. Vše začíná čistými přísadami a méně je obvykle více. Jsou jsou opravdu loajální vůči kulinářským kořenům a hrdí na místní tradice. Typickou letní pochoutkou jsou tak lesní plody ve všech svých variacích. Finové tvrdí, že dlouhé letní dny a chladné teploty zvyšují vůně a pigmenty u lesních plodů. A když se k tomu přidá čistá půda, vzduch a voda, tak vzniká unikátní chuť finských bobulí, se kterými umí místní kuchaři patřičně pracovat. Pokud máte chuť na šťavnatý borůvkový pie, který si ve Finsku upeče každá rodina minimálně jednou v létě a jednou na podzim, pojďte to s námi zkusit. Zaručeně budete za okamžik v borůvkovém nebi.
Tradiční finský borůvkový pie
Ingredience
Těsto:
100 g másla
¾ dl cukru
1 vejce
2½ mouky
¾ čajové lžičky prášku do pečiva
Náplň:
200 g Crème fraîche (kysaná smetana)
1 vejce
¾ dl cukru
1 čajová lžička vanilkového cukru
5 dl borůvek
Postup
1. Předehřejte troubu na teplotu 200 °C.
2. V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a zatím dejte stranou.
3. Ve velké misce vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a dobře promíchejte.
4. Postupně přidávejte směs mouky a opět dobře promíchejte.
6. Vymažte plech a rovnoměrně do něj po celé ploše natlačte koláčové těsto.
7. V misce smíchejte crème fraîche, vejce a cukr, přidejte borůvky a jemně promíchejte.
10. Rovnoměrně naneste náplň a pečte 25 až 30 minut na spodním roštu trouby.
Zdroj receptu: Hungrygals