Milujeme finské léto a jeho gastronomii

Léto ve Finsku je sice krátké, ale o to intenzivnejší, pestřejší a veselejší. Finové totiž ví, že mají jen omezený čas užít si sluníčko, piknik s přáteli a osvěžující vodu v jezeře poblíž jejich letní chatky.

LapuanKankurit-Siru-Kajo-and-Maria

Základem letní pohody je rodina a přátelé, se kterými tráví Finové co nejvíc času. Organizují společné večeře, víkendové výlety do přírody nebo večerní posezení na zahradě. A jako třešnička na dortu, která doplní příjemné letní dny, je finská gastronomie. Sice velmi jednoduchá, ale zároveň sofistikovaná jídla, které si ctí tradici a lokální suroviny.

LapuanKankurit-Maria-towel

Finové oceňují jednoduchost a čestnost ve všech věcech a totéž platí i u vaření. Triky a ozdoby prostě nejsou v jejich povaze. Vše začíná čistými přísadami a méně je obvykle více. Jsou jsou opravdu loajální vůči kulinářským kořenům a hrdí na místní tradice. Typickou letní pochoutkou jsou tak lesní plody ve všech svých variacích. Finové tvrdí, že dlouhé letní dny a chladné teploty zvyšují vůně a pigmenty u lesních plodů. A když se k tomu přidá čistá půda,  vzduch a voda, tak vzniká unikátní chuť finských bobulí, se kterými umí místní kuchaři patřičně pracovat. Pokud máte chuť na šťavnatý borůvkový pie, který si ve Finsku upeče každá rodina minimálně jednou v létě a jednou na podzim, pojďte to s námi zkusit. Zaručeně budete za okamžik v borůvkovém nebi.

Blueberry-Pie-3-hungry-glas

Tradiční finský borůvkový pie

Ingredience

Těsto:
100 g másla
¾ dl cukru
1 vejce
2½ mouky
¾ čajové lžičky prášku do pečiva

Náplň:
200 g Crème fraîche (kysaná smetana)
1 vejce
¾ dl cukru
1 čajová lžička vanilkového cukru
5 dl borůvek

Postup

1. Předehřejte troubu na teplotu 200 °C.
2. V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a zatím dejte stranou.
3. Ve velké misce vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a dobře promíchejte.
4. Postupně přidávejte směs mouky a opět dobře promíchejte.
6. Vymažte plech a rovnoměrně do něj po celé ploše natlačte koláčové těsto.
7. V misce smíchejte crème fraîche, vejce a cukr, přidejte borůvky a jemně promíchejte.
10. Rovnoměrně naneste náplň a pečte 25 až 30 minut na spodním roštu trouby.

Blueberry-Pie-2-hungry-gals

Zdroj receptu: Hungrygals
socialblog4Terve na Facebooku Terve na Twitteru Terve na Instagramu Terve na Pinterestu


Napsal Valéria Vastušková

.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *