Naše tradiční vánoční pulla

Ikdyž typickou finskou pullu pečeme po celý rok, je už pro nás zaběhnutou tradicí ji mít jako dezert po večeři na Štedrý den. Jak se pomalu blíží vánoční svátky, začínáme se i my těšit na pečení a hlavně na tu úžasnou kardemoniovou chuť.

pulla2

Pulla je skvělá originální buchta a zvládne ji upéct prakticky každý (my jsme příkladem :). Ingredience také nejsou nijak exotické, snad jenom koření kardemonium, ale i to už je u nás k dostání.

pulla_vanoce copy

Recept, který jsme si dovezli z Finska, jsme už na blogu zmiňovali, ale pro jistotu ještě jednou a trošku podrobněji.

Ingredience:

Těsto
1/2 l mléka
50 g kvasnic
2 čajové lžičky soli
2 dl cukru krystal
1 polévková lžíce koření kardemonium
1 vejce
1,3-1,5 kg polohrubé mouky
200 g másla

Náplň (volitelné)
skořice mletá
máslo
cukr krystal

Na posyp
1 vejce na potření
cukr větší krystalky (není běžně dostupný, můžete posypat i klasickým krystalem)

Postup:

1. Do vlažného mléka zamíchejte kvasnice, sůl, kardemonium a jedno vejce.

2. Postupně přidávejte mouku a na závěr rozpuštěné máslo.

3. Dobře promíchejte a nechte 30 minut kynout pod utěrkou. Objem by se měl zvětšit až na dvojnásobek – pokud těsto nenaroste aspoň o třetinu, něco je špatně :)

4. Skořici, rozpuštěné máslo a cukr nanesete na rozválené těsto, které poté srolujete (jako štrůdl). Krájení je trošku obtížnější, musíte řezy provádět šikmo a vytvořit pomyslné trojúhelníky, které uprostřed zmáčkete prstem a vytvoříte krásný tvar se strukturou jako je na obrázcích. Alternativa je z těsta udělat kuličky bez náplně a nebo vymyslet něco originálního – my třeba někdy dáváme dovnitř zavařené meruňky nebo džem z černého jeřábu.

5. Na závěr ještě potřete vajíčkem a posypte cukrem, ideálně pokud seženete větší krystalky (my si ho vozíme z Finska).

6. Pečte v troubě na 225 stupňů přibližně 10 minut. Výsledek by měl vypadat nějak takto:

pulla5pulla4pulla3

Přejeme dobrou chuť a pokud se do toho na Vánoce pustíte, podělte se s námi o svoje výtvory :) Hyvää ruokahalua!

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


2 komentáře k “Naše tradiční vánoční pulla

  1. Michal Učeň

    Perfektní – klidně pošlete i Váš recept a nějakou fotku, určitě se podělíme s ostatními nebo sami vyzkoušíme :)

  2. Lucie

    Mám trošku jiný recept, ale váš možná taky vyzkouším. Peču korvapuustit každý měsíc, letos budou také na Vánoce :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *