Ikdyž typickou finskou pullu pečeme po celý rok, je už pro nás zaběhnutou tradicí ji mít jako dezert po večeři na Štedrý den. Jak se pomalu blíží vánoční svátky, začínáme se i my těšit na pečení a hlavně na tu úžasnou kardemoniovou chuť.
Pulla je skvělá originální buchta a zvládne ji upéct prakticky každý (my jsme příkladem :). Ingredience také nejsou nijak exotické, snad jenom koření kardemonium, ale i to už je u nás k dostání.
Recept, který jsme si dovezli z Finska, jsme už na blogu zmiňovali, ale pro jistotu ještě jednou a trošku podrobněji.
Ingredience:
Těsto
1/2 l mléka
50 g kvasnic
2 čajové lžičky soli
2 dl cukru krystal
1 polévková lžíce koření kardemonium
1 vejce
1,3-1,5 kg polohrubé mouky
200 g másla
Náplň (volitelné)
skořice mletá
máslo
cukr krystal
Na posyp
1 vejce na potření
cukr větší krystalky (není běžně dostupný, můžete posypat i klasickým krystalem)
Postup:
1. Do vlažného mléka zamíchejte kvasnice, sůl, kardemonium a jedno vejce.
2. Postupně přidávejte mouku a na závěr rozpuštěné máslo.
3. Dobře promíchejte a nechte 30 minut kynout pod utěrkou. Objem by se měl zvětšit až na dvojnásobek – pokud těsto nenaroste aspoň o třetinu, něco je špatně :)
4. Skořici, rozpuštěné máslo a cukr nanesete na rozválené těsto, které poté srolujete (jako štrůdl). Krájení je trošku obtížnější, musíte řezy provádět šikmo a vytvořit pomyslné trojúhelníky, které uprostřed zmáčkete prstem a vytvoříte krásný tvar se strukturou jako je na obrázcích. Alternativa je z těsta udělat kuličky bez náplně a nebo vymyslet něco originálního – my třeba někdy dáváme dovnitř zavařené meruňky nebo džem z černého jeřábu.
5. Na závěr ještě potřete vajíčkem a posypte cukrem, ideálně pokud seženete větší krystalky (my si ho vozíme z Finska).
6. Pečte v troubě na 225 stupňů přibližně 10 minut. Výsledek by měl vypadat nějak takto:
Přejeme dobrou chuť a pokud se do toho na Vánoce pustíte, podělte se s námi o svoje výtvory :) Hyvää ruokahalua!
Perfektní – klidně pošlete i Váš recept a nějakou fotku, určitě se podělíme s ostatními nebo sami vyzkoušíme :)
Mám trošku jiný recept, ale váš možná taky vyzkouším. Peču korvapuustit každý měsíc, letos budou také na Vánoce :)