Největší finská pulla má průměr 20cm a pečou ji v Rovaniemi (+ recept)

Finové si potrpí na rekordy a o různé soutěže a porovnávání není nouze. K jednomu takovému došlo i v případě typické kavárenské pochoutky pully. Vítězem se stala kavárna až na polárním kruhu v Rovaniemi, kde pečou doslova gigantické pully s průměrem až 20 cm. Podle majitele kavárny větší už prý ztrácí chuť… :)

Pulla

Pokud plánujete cestu do Finska, pak není problém pullu ochutnat prakticky v každé kavárně. Náš tip na kavárnu, kde si vychutnat výbornou pullu? Asi Café Carusel na pobřeží v Helsinkách, kde rozhodně patří k těm větším a k tomu máte výhled na rušný přístav pro malé plachetnice. Ale pozor, pullu si dejte raději uvnitř, venku na vás totiž číhá hejno racků a rozhodně se nestydí vám vaši pochoutku (za 3 Eura) vzít přímo z talíře :)

pulla3

A nakonec přinášíme náš oblíbený recept a velikost pully už necháme na vás :) Jak na to?

Ingredience:
1/2 l mléka
50 g kvasnic
2 čajové lžičky soli
2 dl cukru
1 polévková lžíce koření kardemonium
2 vejce
1,3-1,5 kg polohrubé mouky
200 g másla

pulla5

Postup:

1. Do vlažného mléka přidejte kvasnice, sůl, kardemonium (seženete ve specializovaných prodejnách s kořením, ve Finsku v každém supermarketu) a jedno vejce.

2. Postupně přidávejte mouku a na závěr rozpuštěné máslo.

3. Dobře promíchejte a nechte 30 minut kynout pod utěrkou.

4. Skořici, máslo a cukr nanesete na rozválené těsto, které poté srolujete (jako štrůdl). Krájení je trošku obtížnější, musíte řezy provádět šikmo a vytvořit pomyslné trojúhelníky, které uprostřed zmáčkete prstem a vytvoříte krásný tvar se strukturou jako je na obrázcích.

5. Na závěr ještě potřete vajíčkem a posypte cukrem, ideálně pokud seženete větší krystalky (my si je vozíme z Finska).

6. Pečte v troubě na 225 stupňů přibližně 10 minut a podávejte s mlékem, ke kávě, k čaji, zkrátka podle chuti :)

Hyvää ruokahalua!

pulla_vanoce copy

Zdroj foto: Terve.cz, Helsinki Times

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *