Největší hrad ze sněhu ve finském Kemi slaví už 20. výročí

Když jsme na přelomu února a března tohoto roku navštívili světoznámý sněhový hrad v Kemi, už z něj kvůli slabé zimě moc nezbývalo. I tak člověk mohl obdivovat monstrózní dílo, které zde každý rok vyroste. Tuto zimu to už bude po dvacáté a pokud máte náhodou cestu do Laponska, pak byste tuto atrakci určitě neměli vynechat.

hrad

Hrad vypadá každou sezónu trošku jinak, vždy jde ale o velkolepou stavbu. V řeči čísel zabírá 13-20 tisíc metrů čtverečních, nejvyšší věž se tyčí do výšky 20 metrů, některé „budovy“ pak mají až tři patra a obvodová stěna měří neskutečný 1 kilometr.

hrad1Budování začíná hned, jak to umožňují sněhové podmínky – mimochodem Kemi leží kousek od polárního kruhu a už teď na podzim je často teplota hluboko pod bodem mrazu. Slavnostní otevření je tuto sezónu naplánováno na 24. ledna a sezóna je jako každý rok plánovaná maximálně na 3 měsíce.

hrad2

Uvnitř hradu najdeme celou řadu zajímavostí – hotel, restauraci, bar, kapli a prostory pro výstavy nebo koncerty. V hotelu můžete strávit nezapomenutelnou noc ve sněhových pokojích (noc stojí od 125 Eur/osobu), kde se budete zachumlaní do speciálních arktických spacáků cítit příjemně i přes stálou teplotu -5°C.

hotelhotel1Restaurace a ledový bar zase lákají na laponské delikatesy, finskou vodku a posezení na útulných sobích kožešinách, které pokrývají ledové stoličky a lavice.

restauracerestaurace2restaurace3restaurace1

Hrad je také netradičním místem pro konání svateb. Oddat se můžete nechat ve sněhové kapli a dokonce svatební noc strávit v luxusním novomanželském apartmá (samozřejmě ze sněhu).

kaple1kaple

Do hradu se můžete dostat nejen jako host restaurace nebo hotelu, ale i jako návštěvník. A procházka stojí za to už kvůli interiéru, který zdobí obrazce vytesané do sněhových stěn a dekorují nasvícené ledové sochy.

ledove-sochy8 ledove-sochy7 ledove-sochy6 ledove-sochy4 ledove-sochy3 ledove-sochy2 ledove-sochy1 ledove-sochy kaple1

Připravovanou sezónu budeme s napětím očekávat i my. Partnerem projektu se totiž stala finská rodinná firma Aarikka a její vánoční figurky skřítků by se měly objevit právě v interiréru hradu – tak se nechejme překvapit, jestli se dočkají ledové podoby a kterého skřítka si mistři z Kemi vyberou jako předlohu.

aarikka-kemi

Zdroj fotografií: Kemi Tourism (Timo Laapotti) a YLE

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *