Novinky finského designu na Ambiente 2015

Nadšení do interiérového designu nás minulý víkend zavedlo do metropolitního Frankfurtu, kde se koná jeden z největších veletrhů interiérového designu na světě. Na Ambiente mezi více než 4,700 vystavovateli nechybělo i několik finských značek, které už na Terve nabízíme. Pojďte se s námi podívat, jaké žhavé novinky a designové skvosty spatří světlo světa v roce 2015.

Iittala stánek Ambiente 2015

Magisso

Home smart home… Magisso se uvádí sloganem, kterému musíme dát za pravdu. Výrobky zkrátka fungují a navíc skvěle vypadají. Mezi novinkami jsme na veletrhu našli několik nových odstínů hrnečku na sypaný čaj a dortových vykrajovátek. K bílé, černé, červené a zelené tak přibydou pastelové barvy - mentolová (tasty mint), citronová (fresh lemon) a fialková (cherry bloosom).

IMG_0379

Poprvé se také ukázaly nové chladicí nádoby z terakoty – misky na sushi, sklenice na pivo a malé panákové skleničky (dají se použít třeba na degustaci zmrzliny). Pořád žasneme, jak pouhé ponoření terakotové nádoby do studené vody dovede nastartovat chladicí efekt, který vydrží několik hodin.

To ovšem není od Magisso vše. Praktický odšťavňovač Bulb (podle tvaru žárovky) skvěle padne do ruky a poradí si jak s malým citrónem, tak třeba větším grepem.

IMG_0381

Iittala

Stánek Iittala byl tradičně rušný a bylo k tomu hned několik důvodů. Nedávno vypuštěná kolekce porcelánu Taika.

IMG_0394 IMG_0390

My jsme ale obdivovali spíše další novinku – vázy Ruutu. Jejich hra s barvou a lomem světla je prostě úžasná. Mimochodem, první dva kousky v čirém provedení máme už na Terve skladem a ostatní si můžete objednat.

IMG_0391IMG_0387_2 IMG_0388

Jeden stůl patřil 100. výročí narození Tapio Wirkkaly, slavného finského designéra, který pro Iittalu navrhl celou řadu sklenic a váz. K jubileu Iittala připravila hned několik designových lahůdek v limitovaných kolekcích – číslovanou edici dekorativních lahví, elegantní vázy Ovalis, rozšířenou kolekci Ultima Thule a set panákových sklenic, které Wirkkala navrhl.

IMG_0392

Lapuan Kankurit

Ve stánku Lapuan Kankurit se to jen hemžilo svěžími odstíny a novými motivy. Vyjmenovat je všechny by vyšlo na celý článek, v každém případě máme z čeho vybírat.

lapuan1lapuan2lapuan3

Muurla

Ani Muurla nezůstala pozadu. Smaltované hrnce dostaly nový motiv listů a jako každý rok byla vydaná nová kolekce mumínkovských hrnečků.

muurla3 muurla1

Moomin

Na závěr jsme si nechali mumínkovský stánek, ráj pro ty, kterým pohádkové postavičky přirostly k srdci. Kromě hrnečků Muurla a Arabia, které u nás na Terve už najdete, se možná dočkáte i zajímavých novinek.

moomin

Kromě výše uvedených stánků jsme samozřejmě obdivovali i další finské a skandinávské značky. Součástí veletrhu byla i výstava trendů pro rok 2015 a ve zkratce se dá napsat, že finský design do nich skvěle zapadá svojí čistotou, lehkostí, elegancí, odkazem na tradici a špetkou hravosti.

Zdroj: Terve, Iittala, Moomin Characters

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *