Out of the Blue: Inspirativní kniha o finském designu

Vánoce jsou sice dávno pryč, ale musíme se i se zpožděním podělit o jeden krásný dárek, který jsme si moc přáli. Knihu Out of the Blue o finském designu jsme poprvé viděli minulé léto v úžasném knihkupectví Akateeminen Kirjakauppa v Helsinkách, kdy jako žhavá novinka právě vycházela. Pro milovníky finského designu je to „must-have“ plný inspirací, myšlenek a zajímavých rozhovorů s velikány současného finského designu.

out-of-the-blue-finnish-design

Přečíst více než 400 stran nezabere příliš mnoho času, ostatně velký prostor se dává fotografiím ikonického designu legendárních designérů. Strávit hlubší podstatu finského designu je ale mnohem náročnější. Typické znaky jako čistota linií, důraz na funkci a jednoduchost se totiž budovaly postupně vlivem drsné severské přírody a rozmanité finské historie.

„There are some who think they know what Finnish design is, but it is not that way. It is a mix of many things.“
-Oiva Toikka (Iittala)

out-of-the-blue-finnish-design-5

Kniha je rozdělena na několik kapitol, ve kterých jsou pak jednotliví finští designéři (například Oiva Toikka, Klaus Haapaniemi, Harri Koskinen, Eero Aarnio, Kaj Frank, Alvar Aalto, Ilmari Tapiovaara), designérské firmy (Marimekko, Artek, Iittala, Arabia), významná díla nebo specifika finského života a kultury (Kalevala, Puuko, sauna).

„People need to maintain the ability to feel and work with their hands, and not just with their minds.“
-Natalie Lahdenmäki

out-of-the-blue-finnish-design-2

Zajímavé na knize je, že ji v rámci interního projektu připravoval tým designérů Nokia, kteří tak chtěli pochopit podstatu finského designu. Když s knihou začínali, vůbec netušili, že při jejím vydání už nebude mobilní divize Nokia ve finských rukou.

out-of-the-blue-finnish-design-4

Pokud milujete skandinávský design, můžeme Out of the Blue jen doporučit. Není to žádná teoretická příručka, ale krásná kniha, ze které si odnesete mnohem víc než jen designové inspirace.

out-of-the-blue-finnish-design-6out-of-the-blue-finnish-design-3

Out of the Blue: The Essence and Ambition of Finnish Design
Autor: Marko Ahtisaari
Vydalo nakladatelství Gestalten, 2014

Knihu už seženete i v ČR a na Slovensku, ale samozřejmě jen v anglickém originálu.

out-of-the-blue-finnish-design-1

socialblog4Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *