Rodilá Finka si vytvořila skandinávský domov v New Yorku

Finská modelka a stylistka Tiina Laakkonen se usadila v New Yorku, nikdy však nezanevřela na svůj původ a nový domov si přizpůsobila tak, aby se v něm cítila jako ve své rodné zemi. V East Hamptonu si s manželem koupili starý venkovský dům z poloviny minulého století, který dříve sloužil jako farma a postupně jej od základu zrekonstruovali a nádherně zařídili ve skandinávském stylu.

finsky-apartman-new-york

Dům vznikl spojením několika hospodářských stavení, srdcem je pak bývalá stodola, která slouží jako kuchyň, jídelna a obývací pokoj v jednom velkém prostoru. Právě tam můžeme nahlédnout a obdivovat interiér, který jak sama majitelka říká je plný finského designu. Ten postupně loví přímo ve Finsku, které dvakrát ročně navštíví a přináší si své designové úlovky a inspirace.

Přivezli si tak například úžasné židle, které navrhl slavný Ilmari Tapiovaara, pohovky nechali potáhnout látkami Marimekko a podlahy jsou natřené ve světle šedé, jak je tomu zvykem na finských farmách.

finsky-apartman-new-york-0 finsky-apartman-new-york-1

Sama majitelka upřednostňuje jednoduchý styl: „V interiéru jsme se nesnažili vymyslet něco vizuálně chytrého, cílem bylo vytvořit jen útulný domov.“ Nic ale nenechali náhodě, o čemž svědčí třeba výběr dveří – manžel Rosen je vybíral celé dva roky a nashromáždil úctyhodných 500 fotografií různých dvěří.

Také viditelné nedostatky jsou do detailu promyšlené. Například malba na stěnách byla pro vytvoření struktury na závěr ošetřená kartáčem, některé kusy nábytku byly vyrobené ručně na zakázku a záměrně používají rozdílnou strukturu dřeva. Podle Tiiny vše, co se vyrábí ručně, stárne pomaleji. A to se jí líbí nejen v designu, ale i v módě, které se profesionálně věnuje. Na závěr dodává: „Budovat vlastní domov je jako okno, které nám ukáže, jací doopravdy jsme. Tento dům mohl vypadat různě. My jsme si ho ale od základů zařídili sami podle svého a proto se tady cítím šťastná.“

finsky-apartman-new-york-3finsky-apartman-new-york-4 finsky-apartman-new-york-6

Zdroje fotografií: New York Times
socialblog4Terve na Facebooku Terve na Twitteru Terve na Instagramu Terve na Pinterestu


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *