Vánoční příběh Alfreda Häberliho, designéra Iittala

Vánoce si odjakživa lidé v našich končinách spojují se zimou a kopou sněhu. Ikdyž poslední roky toho sněhu už tolik není, přece jen se vždy těšíme na sníh a téměř všichni tajně doufáme, že bílá krása vykouzlí ty pravé Vánoce.

Na naší úžasné planetě jsou ale místa, kde je na Vánoce teplo a po sněhu ani památky. Jedním z takových je Argentina, kde sympatický Alfredo Häberli, designér nadčasových sklenic na víno Essence a kolekce Origo, strávil svoje dětství. A jak vypráví sám Alfredo: „Vánoční zvyky, tradice a rituály se dodržují i v 35 stupňovém Buenos Aires“.

alfredo-haberli


Pojďte si přečíst jeho krátký příběh, co mu utkvělo v paměti, když jako malý chlapec prožíval Vánoce s rodinou v hlavním městě Argentiny:

Moje dvě sestry, můj bratr a já jsme měli šťastné a poklidné dětství. Měli jsme úžasné rodiče a dědečka, který vlastnil hotel. A když jsme se všichni na Vánoce setkali, měli jsme to štěstí, že to mohlo být právě v dědově hotelu – a celý byl rezervovaný jen pro Häberliho klan :)

Vánoční svátky u nás doma byly vždy fantastické. Nejtěžší pro mě bylo (jako pro většinu dětí) čekání na dárky. Měl jsem pocit, že na ně čekáme celý rok. Konečně 24. prosince ráno jsme společně s mým dědou vyrazili do lesa nedaleko hotelu najít nějakou jedličku. To byla nádherná rodinná tradice.

Když jsme vánoční stromek přinesli domů, hned jsme ho začali zdobit. Každé Vánoce stála jedlička ve stejném rohu pokoje, obklopená pohovkou, židlemi, stolečkem, různými lampičkami a soškami. Ještě stále si dokážu vzpomenout na přesnou vůni Vánoc a cítím tu úžasnou atmosféru.

V následujícím videu úsměvavý Alfredo ukazuje svoje tipy na vánoční dárky z kolekcí Iittala, každý pro jednoho člena rodiny.

Alfredo Häberli
Alfredo Häberli se narodil v roce 1964 v Argentině. Studoval průmyslový design ve Švýcarsku, kde také dodnes žije. Jeho design je nepředvídatelný, inovativní a čiší z něj velká porce energie. Pro Iittala navrhl několik úspěšných kolekcí, nejznámější jsou sklenice na víno Essence a Essence Plus a porcelán Origo. Pracuje i na interiérech, na blogu jsme třeba zmiňovali hotel 25hours v Zurichu.

alfredo-haberli-vanoce

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *