Ve finském Porvoo na vás dýchá romantika a historie

Včerejší nedělní odpoledne jsme strávili v malém historickém městečku Porvoo. Oblíbený cíl víkendové relaxace pro obyvatele Helsink vás okouzlí úzkými uličkami plnými designových obchůdků a posezením u řeky s kulisami zajímavé staronové architektury.

_DSC9812

Porvoo, město s přibližně 50 tisíci obyvateli leží necelou hodinku jízdy východně od Helsink na pobřeží Finského zálivu. Známé je hlavně pro svoje typické červené stavby podél řeky Porvoonjoki, které dominují staré části města a dělají vám společnost při procházce po protějším břehu. Dříve sloužili jako sklady, dnes v nich najdeme třeba galerie, kavárny a restaurace.

_DSC9813

Jenže Porvoo nabízí mnohem víc. Určitě stojí zato projít si celé staré město. Jeho historické centrum s náměstím vyzývá k posezení v kavárně, nákupem šperků a finského designu v celé řadě drobných obchodů a nebo krátkému výšlapu ke katedrále.

_DSC9793_DSC9746_DSC9806 _DSC9795

Ve městě jsme čekali spíše turisty, překvapivě jsme ale narazili hlavně na Finy – ať už místní nebo z blízkých Helsink. Za hezkého počasí centrum ožívá a četné kavárny a restaurace se plní hosty, kteří si dávají místní speciality – třeba lososovou polévku se speciálním chlebem, který se peče až 12 hodin (doporučujeme!).

_DSC9739_DSC9737

Porvoo ale není zdaleka zajímavé jen z hlediska příjemného posezení v kavárně nebo nedělní procházky. Fascinující je zde i architektura. Nás oslovilo propojení staré a nové časti města, které vzešlo z vítězného návrhu architekta Tuomase Siitonena z roku 1990. Historické červené dřevostavby tak postupně doplnily dva mosty pro pěší a auta a zástavba obytných domů, která ctí právě historické kořeny a tradiční architekturu na protějším břehu.

_DSC9773Nová zástavba na krásně souzní s původními červenými domky – dílo architekta Tuomasse Siitonena je jako vystřižené z učebnic finské architektury

_DSC9784K idylce ještě přispívá přístav s motorovými čluny, které lákají k vyjížďce třeba až na otevřené moře do Finského zálivu

_DSC9782Most pro pěší je v podstatě jen kousek od toho pro automobily a propojuje novou obytnou čtvrť s centrem města

_DSC9789Ve městě není nouze o zajímavé detaily – zvlášť působivá je kombinace materiálů – dřeva, cihel a černého kování

_DSC9749

Porvoo nás přivítalo s otevřenou náručí – plné života, zajímavých zákoutí a samozřejmě v našem případě jsme si užili své i v obchodech finských designových výrobců. Nezbývá, než jej doporučit, třeba jako cíl jednodenního výletu při návštěvě Helsink.

_DSC9770

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *