Mít tak vlastní hospodu, kavárnu nebo cukrárnu. O tom sní asi jednou za život každý. Ve Finsku se takové myšlenky můžou stát snadno realitou. A nejen ve Finsku, už i u nás!
V sobotu se totiž už podeváté konal takzvaný „Restaurant day“. Koncept, který pochází z Finska (poprvé se akce konala v roce 2011 v Helsinkách) se rozšířil už do celého světa a několik domácích restaurací jsme tentokrát našli i v Praze a jednu u Bratislavy. Celkem se akce účastnilo 1701 domácích restaurací ve 200 městech a 30 zemích.
Otevírací doba? Pouze dnes!
Celá akce probíhá velmi jednoduše. Na webu www.restaurantday.org si zaregistrujete vlastní restauraci, připravíte si menu, ceny a na jeden den si otevřete svůj podnik. Může to být doma, na zahradě, na ulici, zkrátka kdekoliv. Vše samozřejmě zdarma, za registraci se nic neplatí.
Úžasný nápad, jak vyzkoušet něco nového - třeba rodinné recepty nebo exotickou kuchyni. Restaurant day se koná čtyřikrát do roka, v únoru, květnu, srpnu a listopadu. Sezónní suroviny tak dávají každému období trochu originality a recepty se samozřejmě mění.
Skvělé na celé akci je, že se poznáte s novými lidmi, často se podívate k nim přímo do kuchyně a ochutnáte něco nového. My, co máme rádi skandinávský design, můžeme navíc obdivovat interiéry domácností. Ti Finové mají zkrátka geniální nápady :) A co vy, zapojíte se? Příští ročník je už 15. listopadu!
Více na oficiálním webu www.restaurantday.org