Klaus Haapaniemi opět na scéně s novou kolekcí Iittala Tanssi

A je to tu zas! Spolupráce hvězdného ilustrátora Klause Haapaniemiho a Iittala bude mít pokračování. Po magické kolekci Taika, která patří k současným bestsellerům značky, přijde nová s názvem Tanssi – tedy Tanec. A inspiraci k ní hledal Haapaniemi dokonce v našich končinách, když navrhoval pro finskou národní operu kulisy k Janáčkově hře Příhody lišky Bystroušky.

Kolekce-Tanssi-Haapaniemi

V motivech Tanssi se mísí odkaz na slovanskou a orientální kulturu a Haapaniemi v nich zachycuje soužití zvířat, lidí a přirozený cyklus života. Ústřední roli tak hrají zvířata v pózách typických pro člověka. Jak jsme u Haapaniemiho zvyklí, vše podává s perfektním smyslem pro detail v promyšlených tvarech a dokonalé harmonii barev.

Hrnky-Tanssi-Haapaniemi

Kolekce Tanssi ve mně na první pohled vyvolala zvláštní pocity. Ikdyž (podle mého názoru) komplikovaný motiv není přímo můj styl, čím víc se dívám na ilustrace tancujících zvířat, tím víc v tom nacházím určité kouzlo a nevšední krásu.tanssi-talire

Kolekce bude podobně jako Taika obsahovat porcelánové hrnky, talíře a misky navržené designérem Heikki Orvolou, dočkáme se ale i polštáře, dózy nebo kuchyňské utěrky. Zatím vše ve zlatavém odstínu s bílým podkladem – jak jsme ale byli svědky u Taiky, úspěch kolekce může přinést i další variace.

tanssi-misky

Stejně jako všechny výrobky Iittala, i Tanssi můžeme kombinovat s jinými kolekcemi – například s porcelánem Teema, skleničkami Essence nebo Kartio.Kolekce-Tanssi-Haapaniemi-1

Že Iittala úspěchu nové kolekce skutečně věří dokazuje fakt, že pro ikonické vázy Alvar Aalto připravila i speciální pískový odstín Dessert, který s Tanssi barevně ladí. Jasná žlutohnědá barva je inspirovaná horkým létem a odstíny kolekcí Iittala z roku 1950.

Aalto-dessert

Ještě na závěr dvě ilustrace Klause Haapaniemiho pro finskou národní operu a představení Příhody lišky Bystroušky. Jak vidíte, motiv je prakticky stejný jako pro kolekci Tanssi. Premiéra bude v lednu, takže pokud máte cestu do Helsink, neměli byste si známou českou operu na pozadí úžasných Haapaniemiho kulis nechat ujít.

haapaniemi-janacekhaapaniemi-janacek-1

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *