Skleněné výrobky Iittala s motivem Kastehelmi slaví už 50 let

Nejvýznamější současný finský sklář Oiva Toikka se může pochlubit dalším úspěchem. Jeho řada Kastehelmi, v překladu kapky rosy, oslaví totiž už 50 let od svého vzniku. A nutno dodat, že skleničky, talíře a další nádobí z této kolekce patří k těm nejoblíbenějším, které finská Iittala vyrábí.

Kastehelmi_bowl_35cl_group_JPG

Kastehelmi se vyrábí z lisovaného skla už od roku 1964 a tehdy ještě mladičký designér Oiva Toikka skvěle splnil přidělený úkol vytvořit nový skleněný tác. Jak sám říká, jeho cílem bylo odlehčit design lisovaného skla pomocí jemné struktury. A po těch letech můžeme s klidem potvrdit, že se mu to povedlo s citem jemu vlastním.

_M1V8061_JPGDesignér a sklář, profesor Oiva Toikka

Oiva Toikka ve velké části svých výtvorů nechává inspirovat technickými překážkami při výrobě skla. Po spoustě experimentů se mu u Kastehelmi povedlo najít ideální texturu, kterou posel povrch skleněného nádobí.

Kastehelmi_plate_260mm_light_blue_JPG

Od té doby se kolekce Kastehelmi rozrostla o další výrobky – misky, šálky na kávu, tácy, poháry, svícny – to vše navíc každý rok v nových svěžích barvách. Iittala nicméně přistupuje k těmto výrobkům velmi citlivě a o inovace se vždy stará právě designér Oiva Toikka.Kastehelmi_Cake_stand_315mm_clear_JPG

Kastehelmi je bezesporu jednou z nejúspěšnějších kolekcí Iittala. Jak ale dodává sám sampatický Oiva Toikka, 50. let výroby Kastehelmi pro něj sice znamená hodně, ale ve spokojeném manželství je už 51 let a z toho se těší mnohem víc :)

Iittala_Kastehelmi_image_2_2013_B_JPG

Iittala_Lempi_Kastehelmi_JPG Kastehelmigroup1b_JPG

Zdroje fotografií: Iittala

Sledujte DesignBlog na sociálních sítích | Facebook Twitter Google+ Pinterest

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *