Finští výrobci: Sklárna Muurla čerpá z historie

logo_muurla

Muurla je malé městečko přibližně 100 kilometrů od Helsink směrem na Turku. Není ničím až tak zvláštní, kromě toho, že tu už od roku sídlí 1974 proslulá sklárna Muurla. Tehdy se spojila hned šestice zakladatelů - James Uoti, Juhani Ruuskanen, DI Kalevi Lystimäki, sklářští mistři Brian a Olli Kähönen a designér Tauno Wirkkala.

Firma začínala právě jako sklárna a její mistři Kähönenové vytvořili některá díla, která Muurla vyrábí dodnes v nezměněné podobě. Příkladem takového produktu je váza Eva, která je mezi zákazníky oblíbená už téměř 40 let.

evavaseVáza Eva – každý kus je díky ruční výrobě originál

Velmi oblíbené jsou také skleněné dekorace, mezi ty světově známé patří ručně foukaní ptáčci. Inspiraci berou skláři ve finské přírodě, nejčastějším motivem je ptáček Brkoslav Severský (který mimochodem migruje i přes střední Evropu).

ptacek_cervcir_0

Skleněný ptáček Brkoslav v červeném provedení

Muurla, to ovšem nejsou jen vázy, džbány, sklenice a dekorace ze skla. Od svého vzniku se portfolio produktů firmy rozšířilo o smaltované výrobky převážně určené k vaření a servírování. Opět se jedná o ruční výrobu přímo ve Finsku, takže produkty jsou kvalitní a s dlouhou životností. Navíc designéři si opravdu dávají záležet, aby produkty vypadaly skvěle – inspirují se jak jinak než přírodou a tradičními motivy.

enamel
Sada smaltovaných nádob Enamel

Muurla nabízí jednak výrobky od svých designérů, ale zároveň také vlastní licenci na motivy známých finských pohádek o Mumincích, setkáte se také s postavičkami Walt Disney a nově od roku 2013 také hrdiny ze hry Angry Birds.

muminci_colorscol
Mumínci se objevují na všech produktech – od svítidel až po oblíbené hrnečky

Dnes je Muurla už dospělá, velká firma. Kromě vlastní sklárny spolupracuje i s menšími dodavateli z Finska i celé Evropy. Kritéria jsou ovšem velmi přísná a kvalita produktů musí být vždy perfektní. Ostatně, výrobky Muurla už nejsou dostupné pouze ve Skandinávii (kde je mimochodem prodává kolem tisícovky obchodů), ale svoje zákazníky mají i v celé Evropě, Japonsku, USA, Korei a od tohoto roku díky Terve.cz i v České republice a na Slovensku.

A na závěr přidáváme krásné video ze sklárny Muurla i s originálním komentářem ve finštině. Tomu říkáme poctivé řemeslo…


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *